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To Capel.Susan@epamail.epa.gov, 
Brock.Martha@epamail.epa.gov

cc Wade Whitaker/DOE/Srs@Srs, Brian 
Hennessey/DOE/Srs@Srs, Helen Belencan/DOE/Srs@Srs, 
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Subject The Department of Energy, Savannah River Operations 
Office Major Comments to the Environmental Protection 
Agency Region 4 February 16, 2007 Notice of 
Unacceptability for All CERCLA Off-Site Rule Units

Susan and Martha,

As counsel for the Department of Energy Savannah River Operations Office (DOE or 
Department) I am, by this email, providing the DOE’s written comments by the 30th day after 
issuance of the subject notice in addition to requesting an informal conference, which is 
scheduled for March 22, 2007 (40 CFR 300.440(d)(4)).  DOE considers each of these 
comments to constitute a major comment for which a reply from EPA is requested (See 58 FR 
49213).

The Environmental Protection Agency’s Region 4 (EPA) notice  letter alleges a release 
relevant only to the E Area slit trenches and does not allege any identifiable problem with 
respect to the fifteen other units listed in your letter.  Therefore, the Department requests  
EPA to  immediately determine that disposition of CERCLA wastes in these other 15 units 
remains acceptable or do so as soon as possible after the March 22nd conference when DOE 
will provide information to demonstrate that no identifiable problem exits with regard to these 
15 units.

EPA’s notice letter determines the E Area slit trenches to be immediately unacceptable for 
the receipt of CERCLA wastes. The notice letter does not provide any facts to support a 
finding  that the alleged “release” represents an extraordinary situation such as, but not limited 
to, emergencies at the facility or egregious violations; these being criteria established by EPA 
and set forth in 40 CFR 440(b)(9). Therefore, I am requesting EPA provide this information. 
In addition, this information is important to my ability to provide sound legal advice to DOE 
regarding the propriety of continuing to dispose of CERCLA wastes in the slit trenches 
pending the expiration of the 60 period of time established in the Code of Federal Regulations. 

EPA’s letter alleges a release from the E Area Slit Trench Low Level Waste Disposal 
Facility that is based on reading various documents as well as oral communications with the 
Department of Energy.  So that the Department of Energy may be afforded appropriate 
notice,  I specifically request that you identify which documents and what oral 
communications EPA is relying on when reference is made to these in the notice letter. 
Moreover, I specifically request identification of any information or authority EPA is relying 
on to define the boundaries of the E Area Slit Trench Low Level Waste Disposal Facility 
when  concluding  there is a release to the vadose zone below the facility.  DOE is unaware of 
any “release” beyond the DOE defined boundary of the facility and is unaware of any 



authority EPA has to redefine the boundaries of Atomic Energy Act regulated low level waste 
disposal facilities.  

EPA’s notice letter alleges a release under Section 101(22) of CERCLA, §42 USC 
9601(22), and 40 CFR 300.5.  Thereafter, the letter refers to 40 CFR 300.440(b)(2)(ii)(D) for 
the proposition that CERCLA wastes should not be transferred to any unit at an 
other-than-RCRA Subtitle C facility if the EPA Regional Office has information indicating 
that an environmentally significant release has occurred at that facility.  So that I can ensure 
the Department of Energy is afforded appropriate notice during these proceedings,  I 
specifically request that you identify any information EPA is relying on to support the 
conclusion that an environmentally significant release has occurred.  Moreover, your letter 
does not address the section in EPA’s  regulation entitled “Releases” which states, in pertinent 
part:

(2)  Releases .  (i)  Release is defined in §300.5 of this part.  Releases under that 
section do not include:

* * *
(B) Releases permitted under Federal programs or under Federal programs delegated 
to the States (Federally permitted releases are defined in §300.5), except to the extent 
that such releases are found to pose a threat to human health and the environment; . . . 
.
 (40 CFR 300.440(b)(2)).  In this regard I note that EPA Region 4, by signing the 
Federal Facility Agreement for the Savannah River Site, has already agreed that:

SRS releases of source, special nuclear, and byproduct materials in compliance with 
legally enforceable DOE regulations or orders issued pursuant to the AEA are 
"federally permitted releases" as defined in Section 101(10) of CERCLA, 42 U.S.C. § 
9601(10).

     (Federal Facility Agreement for the Savannah River Site, Section VI.E.).  

Therefore, so that the Department of Energy is afforded proper notice and opportunity to 
respond to the allegations in the notice letter,  I specifically request that EPA identify the 
evidence EPA is relying on to conclude that the alleged release is not a Federally permitted 
release or that such release is found to pose a threat to human health and the environment. I 
ask that EPA provide information that addresses whether EPA has investigated and 
determined the extent the action it is proposing in regard to DOE is consistent with its 
application of these same rules to NRC facilities. I further request EPA to provide its basis for 
determining that DOE’s use of unlined basins is insufficient for the disposal of low level 
waste.

It is imperative to my representation of the Department that adequate due process be afforded. 
To accomplish this, I request that the bases for this EPA notice be more clearly articulated, 
that the bases for any subsequent written decision be likewise clearly articulated, and written 
responses to the major comments set forth in this letter be provided. 



Thank you for your attention to these comments. I look forward to meeting with you next 
week.

Brenda Hays, Attorney


